Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

torsdag 3 maj 2012

Förra helgens konstrunda blev en rundresa


Förra helgen startade vi med Norra Vätterns konstrunda. Under resans gång bloggade jag med mobilen. Här kommer lite andra foton. Ovan ser du resrutten.
Vi startade åt nordväst från Norrköping med vägen över Finspång, Prästköp, Tjällmo till Motala.  Innan vi började titta på konst tog vi oss till slussarna i Motala. Här har ingen av oss varit tidigare, fastän vi varit mängder med gånger i Motala.


Vacker utsikt. Jag avstod från att gå ner till sjön, för det var rätt brant. Istället gick vi åt andra hållet utefter Göta kanal.


Vitsipporna lyser vitt och träden skiftar i gulgrönt.

Efter promenaden i solen tittade vi sen på en massa konst. Det finns en uppsjö av olika tekniker. I år var det med många konstnärer som jobbat vid datan. Både de som arbetat med fotografier, men också många som skapat konst direkt i sin pc. Fanns mycket spännande och lärorikt. Därtill kom förstås de beprövade teknikerna som akvarell, akryl och olja samt en hel del konsthantverk. Efter en tid räkte det inte med att konsumera konst utan vi behövde också mat. Vi tog oss ner till hamnen i Motala och lät oss väl smaka, samtidigt som vi hade sjöutsikt.


Så tittade vi på samlingsutställningen i Folkets hus och prickade för vilka ställen vi skulle göra stopp vid.
Färden gick så sakta upp mot Askersund, där vi parkerade på ställplatsen vid småbåtshamnen nedanför kyrkan. Vi hade tur och fick en av de sista platserna. Många bilar kom efter oss och de fick fara vidare. Där passade vi på att sitta utanför bilen och njuta av solnedgången innan vi tog en runda runt i staden.


Det här är Sagers stuga - Askersunds äldsta hus. Man tror att det är uppfört "före den stora branden 1776"!
När vi  kom åter till småbåtshamnen sänkte sig skymningen över 22 husbilar.


Morgon därpå vaknade vi till fågelkvitter och sol. Resan gick norrut på kringelkrokar. Vid Åsbro kunde jag inte motstå frestelsen utan köpte en tavla målad med färgad bivax. Tavelsamlingen utökades.
Vi tog oss över Kilsbergen via en grusväg och kom så småningom fram till Nora.
På vägen dit gjorde vi ett uppehåll vid en av Sveriges äldsta träskyrkor i Tångeråsa. Kyrkan började byggas under 1290-talet och har senare byggts till. Klart sevärd.


Nora är en liten pärla i Närke, som vi besöker någon gång per år. Här ett lusthus ute i vattnet, där man kan vila benen och sitta och filosofera en stund.


Efter en god natts sömn knallade vi åter runt i Nora. Solen fortsatte skina och det var varmt och gott.

Flaggan i topp och gräsmattan täckt av blå skilla. Riktigt grant! Vi hittade också en byst av Maria Lang, författarinnan.


Vi hittade också en mängd rosa blommor, som täckte en gräsmatta. Vet inte vad det är för blommor, men de doftade gott och lockade till sig humlor och bin.


På kvällen tändes en liten brasa på en flotte. Körsång och tal till våren, men också dansande flickor fick vi titta på.Som vanligt blev det en del smällare innan nattron lägrade sig.

På 1:a maj åkte vi till Örebro och så en bit av gamla 51:an förbi Gällersta. En vacker sträckning - hade vi varit i Danmark hade vägen haft en blommarkering.

Fortsatte så genom Pålsboda och Svennevad och sen tog vi av in mot Boo slott. Här var målet att titta på de vilda påskliljorna, som finns i markerna runt den gamla kyrkan. De första tror man har planterats här på första delen av 1700-talet av en anfader till ätten Hamilton. Liljorna är lite lägre än de vi planterar nu och har också en mildare gul färg.


Sen fortsatte vi grusvägen mot Regna. På håll såg vi en flock hjortar.


Av någon konstig anledning är det ofta fel objektiv på kameran, beroende på vad som dyker upp!

Från Regna blev det vägen förbi Igelfors och Finspång igen. Nu gjorde vi en avstickare till mamma i Skärblacka. Passade bra att bjuda henne på eftermiddagste i husbilen innan vi fortsatte hem igen.


En härlig tur med mycket sol och frisk luft.

6 kommentarer:

 1. Fin tur ni gjort i kända trakter!
  I Prästtomta/Kvarn härjade jag flera månader 1969. Hemresorna gick via Tjällmo!
  Vackra bilder!

  Lördag/Söndag parkerar vi vid Glansgruvan!

  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 2. Tack för rundturen! Har just övertalat Lasse att vi ska ta vägen över Nora, när vi åker norrut lite fram i maj eller kanske i juni...
  Många härliga bilder - och sådana mängder med scilla där i trädgården! Har hört talas om påskliljorna i Boo och sett dem på bild, men inte sett dem i verkligheten - riktigt häftigt att tänka att de vuxit där sedan 300 år tillbaka.
  Ha en bra fredag och en skön helg!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Så många fina bilder ni lagt in,tänk va kul att se o läsa alla olika trevliga bloggar och
  få lite restips,visst är våren en härlig tid att upptäcka naturen på !!!

  Ha det gott på era turer........

  SvaraRadera
 4. Det var en rejäl och tjusig konstrundtur det! :-)

  SvaraRadera
 5. vilken härlig rundtur ni gjort! Och alla fina bilder som tagits, tack för rundturen :-)

  SvaraRadera
 6. Du är fantastisk att summera den härliga trippen ni gjorde. Så fina bilder och berättelser som vi inte ens kände till, trots att våra rötter finns i Örebro. Nu har våra bästa vänner, som gav oss största anledningen, till stopp där, flyttat till Skåne. Finns fortfarande en hel del där att återuppliva kanske. Ha en trevlig helg. 3 M

  SvaraRadera