Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

fredag 29 juli 2011

Sista arbetsdagen på Telia

Idag har jag städat min arbetsdator och skickat ut ett sista mail från den till mina arbetskamrater. Det känns lite knepigt att arbetslivet är slut, men samtidigt väldigt skönt. 
Jag hade tänkt jobba max 5 år på Televerket, när jag började där, men det blev dryga 32 år. Som ni förstår har jag trivts med mina arbetsuppgifter under åren.

Jag började anställningen som personalkonsulent på Rationaliseringssektionen inom Norrköpings teleområde. Första åren handlade mycket om att implementera arbetsmiljölagen och olika förordningar och dessutom stödja individer i deras bekymmer, ofta kopplat till förändringar i verksamheten. Jag deltog också i en hel del centrala projekt och förändringsarbeten. Några år hade jag också samordningsansvar för friskvårdsverksamheten i Norrköping.

1995 upphörde arbetsuppgifterna och jag sökte då till det nystartade Division Personalförsörjning och blev sedan kvar inom Omställning. Omorganisationer i företaget gjorde att många personer behövde hitta nya uppgifter i eller utanför Telia. Där har jag, i olika roller, försökt stödja på olika sätt. Även om arbetet varit tungt många gånger, så har vi haft ett bra kamratskap. Engagemanget hos oss alla gjort att vi lyckats nå våra mål och vi har också haft väldigt trevligt.

Så här vid en återblick på 32 år, kan jag inte annat än tycka att jag haft en mycket bra arbetsgivare, som gett mig chansen att möta så många fantastiska människor. Jag har hela tiden fått utveckling och möjlighet att lära mig nytt, som jag förhoppningsvis kunnat förmedla vidare.

Förändring är en del av livet. Det gäller att se vartåt det blåser och följa vindarna.

Nu startar min stora förändring och jag ska ta vara på den. Det kommer att bli en hel del målande, fotografering, bloggande, resor och rörelser på Rörelsegruppen, allt för att må så bra som möjligt under många år framåt. Jag kommer förstås också att gå in i min relativt nya roll som mormor.
 
 
 

onsdag 27 juli 2011

Summering av vår semester i Polen

I vår planering av resan fick vi bra hjälp av det material, som vi skickade efter från polska turistbyrån i Stockholm. Vi fick kartor med en hel del inprickade campingplatser, broschyrer från olika landsdelar med tips om sevärdheter och aktiviteter. Därtill lånade vi några böcker på biblioteket, samt tog hem information från nätet.


Vi startade midsommarafton från Norrköping och kom hem exakt 4 veckor senare. Första etappen blev den längsta, då vi tog oss till Karlskrona, för att ta färja över till Gdynia. Vi har medvetet undvikit alla motor- och betalvägar, så vi har inte pejl på kostnader för dessa. Dieseln är något billigare än i Sverige.

Vi har stått på campingplatser varje natt. Standarden och kostnaderna har förstås skiljts sig åt. På de större turistorterna har det varit dyrare, men inte säkert att de har varit bättre servicemässigt.


Dyraste övernattningen var i Krakow och kostade 83 PLN/natt och lägsta övernattningskostnaden var 16 PLN i Bakow, camping 23. Alla campingar har varit omgärdade av staket och många har haft nattvakter. Vi har stått i många stora städer och då har det varit nära till buss och /eller spårvagnshållplats, så för en billig penning har man kunnat ta sig in till centrala stan.


Maten har influenser både från tyska och ryska köket. Vi har framför allt uppskattat de olika korvsorterna. De har mycket mer smak än de här hemma. Surkål och olika gurkinläggningar, ofta syrade, hör till middagsmaten. Vi har ätit på olika typer av matställen och hela  tiden varit nöjda med det vi serverats. Vi har ofta testat typiska rätter som gulascher, piroger/dumplings och soppor.


Här nedan testar Lennart en typ av blodkorv med gryn, vid sidan av den vanliga kryddiga korven. Brödet,  ett franskbröd, får man vid sidan av.


Vi har provat oss fram bland olika ölsorter. De har smakat bra och vi har köpt med oss en del hem. Här är standardstorleken på serverad öl, liksom burkar och flaskor, 55 cl.


I södra Polen är de kända för en speciell äppelkaka, men det är inte Apfelstrudel. Den testade vi förstås.



Ja, mycket har vi stoppat i oss, men vi har också gått en hel del, så vi har inte vuxit speciellt mycket under de här veckorna. Vi har tittat på en massa intressanta byggnader, kyrkor, kloster, riddartempel och andra sevärdheter.
Det finns gott om kurorter, SPA- eller Relaxenheter och simbassänger där det inte finns sjöar, så både kropp och själ kan få sitt.

Landskapet fascinerar mig. I sort sett hela Polen har sandjord. Ofta är det ett böljande landskap med stora sädesfält omväxlande med mindre skogar, ofta blandskog med bokinslag. Vi tror inte att de använder så mycket gifter, då det finns mycket ogräs, som vallmo och blåklint i sädesfälten.

Längst i söder finns de vackra Tatrabergen. Zakopane blev i stort sett vår vändpunkt, för att sen åka norrut igen. Här var det blånande berg i bakgrunden.

Många ögonblicksbilder gav oss associationer till några tiotals år bak i tiden, då man fortfarande kunde se folk rensa för hand här också eller sopa gatorna med kvast.

Det sämsta på resan, har varit dåligt underhållna vägar. De är ofta lappade och lagade en mängd gånger. Där går dessutom mycket tung trafik, så även de nyare vägarna är spåriga. Men vi har kört sakta och på det sättet sett mycket av omgivningarna och också kunnat undvika en del lagningar. Det är mycket vägarbeten på gång med hjälp av EU-pengar, så det kommer säkert vara bättre om några år.

Vi kan ingen polska, men vi har klarat oss bra med engelska, tyska och våra händer. Många yngre pratar bra engelska och de äldre tyska.

Vi kommer säkert tillbaka om några år för att utforska de östra delarna, som vi inte hann med i år.

tisdag 26 juli 2011

Intensiv måndag och lite lugnare tisdag

Lennart gick upp i gryningen för att börja jobba kl 5. Jag sov ett par timmar längre, men så var det dags att få igång PC´n igen. Jobbdatorn kom jag inte in i hemifrån, utan jag gick ner till Telia och uppdaterade en hel del. Så kunde jag läsa av det, som kommit in under semestern.

Så hem och få igång ett antal tvättmaskiner i tvättstugan med lakan, handdukar och dukar. Jag hann att hänga en omgång innan Lennart kom hem från sitt jobb. Han skjutsade mig upp till vårdcentralen på G:a lasarettet. Jag har fått öroninfektion och blivit döv på ena örat, samt värk. Fick droppar som ska i örat 3 ggr/dag och på 14 dagar ska det förhoppningsvis släppt.

Lennart hade kört några maskiner till medan jag varit borta. Nu var det dags för lunch/middag. Det blev biff med lök. Smakade bra på balkongen. Kl 18.00 var all tvätt manglad och klar. Puh!

Lennart varvade ner för att lägga sig hyfsat och jag behövde få lite luft. Anita följde med och vi åkte först till Aborreberg, för en kopp kaffe. Blev inget napp där, för de stängde 18.00. Dåligt, när det var så soligt och fint. Vi fortsatte då till Norsholm och Kapten Billes. Här serverades nybakad mjuk kaka till kaffet. Vi satt ute och delgav varandra vad som hänt de senaste 4 veckorna.



 Vi tittade också på de fina båtarna, innan vi fortsatte till Bråttom - sluss vid Göta kanal.


Här driver några Bed&Breakfast, café och en del andra aktiviteter.


Kvällen avslutade vi med en korv vid Leons kiosk på Butängen, precis som vi gjorde i ungdomen!

Idag gav sig Lennart åter av i ottan. Nu är det Västerås och Eskilstuna, som han kör mat till.

Jag tog det betydligt lugnare, men var även idag nere till Telia för att få iväg en del papper. Så här min sista vecka som anställd är det en del att avsluta.

På lunchen var jag och klippte håret. Det var skönt att få lite kortare igen.


Pelargoniorna har varit på sommarkollo hos Anita. Där har de verkligen trivts. Kaktuspelargonian är häftig!


Det verkar som om gräslöken i bakgrunden behöver få semester hos Anita. Men med tanke på att basilikan och gräslöken har varit med oss i husbilen, så är de bra.


Balkongen är nu röd och fin med stora blommor. Tack Anita!!

söndag 24 juli 2011

Söndag kväll

Det har varit ett arbetsamt veckoslut. Vi har ju bara njutit i 4 veckor och inte tvättat en ända gång, så nu får tvättmaskinen göra skäl för sig. Dessutom for vi till Finspång. Det fanns gott om körsbär hos Anna och Patrik, så vi plockade 11 liter. Träden dignar fortfarande, men nu på högre höjd.


Vi plockade också någon liter krusbär att äta samt svarta vinbär. Dessutom en bukett perenna luktärtor, som  inte luktar.


Från Finspång for vi till Asta i Skärblacka. Hon hade fått översvämning i sin källare under natten. Det störtregnade i Norrköpingsområdet, med dryga 40 mm på några timmar. Buketten med fina blommor från Anna muntrade upp och sen fick vi röja i källaren. En del tog vi med till Returpunkten och annat bar vi upp i Astas lägenheten för torkning. En kaffetår smakade bra efter röjningsarbetet.

Väl hemma igen fortsatte vi köra tvättmaskiner. Lennart och jag malde och passerade svarta vinbären och frös in dem till smakportioner till en liten tös på besök i framtiden.
Sen letade jag reda på en hårnål och så började det tidsödande jobbet med att kärna ur körsbär. Jag kokade sylt på 2 kg bär. Sen frös jag in 10 portioner, lagom för "spottsoppa".


Under tiden åt vi en del av de goda krusbären.



Idag har vi fortsatt tvätta och kärna ur körsbär. Sen de kärnats ur har jag använt stavmixern och fått  en slät massa som jag fryst in. Det har jag gjort med tanke på Noelle, fruktmos utan tillsatser.

På em fick Lennart reda på att han ska börja jobba klockan 5 i morgon bitti. Det känns väldigt tidigt efter semesterns sovmorgnar. Vi gick ändå en runda på stan för att se om det blivit några förändringar under de här 4 veckorna vi varit borta. Det mesta var sig likt, men nu är husen färdiga vid Saltängsgatan. Blev fint! Smälter in bra i miljön.



Det kom svarta moln, så vi trodde att vi skulle få blöta oss, men så blev det inte. Längs kajkanten har blomsterplanteringen tagit sig och blivit riktigt frodig.


Väl hemma igen var det dags för nyheter, som till största delen ägnades åt de avskyvärda händelserna i Oslo. 93 människor döda och fler kan det bli, då alla inte är återfunna. Det är inte svårt att sätta sig in i hur föräldrar och överlevande känner sig.
Det gäller att vi alla ställer upp och kämpar för demokratin, så att inte illdåd sluter samhället.

fredag 22 juli 2011

Nu är vi hemma

Det blev en lugn morgon efter regn och åska under natten. När vi var ute och gick i området i går kväll, så mörknade det mer och mer, så vi förstod vad som komma skulle.



Hemresan gick också i lugnets tecken från Eksjö till Norrköping. Det var mulet på förmiddagen, men så kom värmen och solen mer och mer.

Resan gick först till Tranås, där vi stannade och fikade på den fina rastplatsen. Utsikten var begränsad idag på grund av dis.
Sen körde vi till Boxholm. Där blev det förstås ett stopp för att köpa goda ostar.
Färden fortsatt mot Mjölby och så till Mantorp. Där gjorde vi ett uppehåll och sträckte på benen, samtidigt som vi tittade på de husbilar som fanns hos Östgöta Camping.



Vi tillät oss drömma om en annan husbil. Här är en Niesmann Bischoff, som skulle vara helt ok. 


Drömmarna var det inget fel på, däremot var priset i högsta laget för oss, så de får nog fortsätta vara en dröm. Vi fortsätter våra äventyr med Dettan.

Fortsättnigen och avslutningen på Polenäventyret blev hem till Norrköping. Sen började det inte fullt lika roliga äventyret att packa ur bilen. Mycket lådor och påsar blev det.

Så började vi fylla tvättmaskinen. Det blev några omgångar idag och det fortsätter i morgon. Lunch/middag blev hämtpizza, som vi åt på balkongen. Det blev förstås också några telefonsamtal till nära och kära, för att tala om att vi var hemma igen.

Ett stort tack till dig Anita, som skött om ruljansen här hemma!

På småvägar från Bjurkärr till Eksjö

I går tog vi oss upp till Eksjö via småvägar. Många vackra vyer med blommande dikesrenar, stenmurar och vackra rödvita hus, men också en hel del förfallna ställen och åkerlappar som planterats med skog.

Mörkaste Småland kommer att bli ännu mörkare.

Vi har stått på en parkering till en badsjö i natt. I går kväll var vi ute och promenerade i skogen. Jag hittade stora kantareller, som blev goda på kvällsmackan.





torsdag 21 juli 2011

Bjurkärr naturreservat,

Vi åkte småvägar från Ystad. Stannade och tittade på Högestad slott som ätten Piper driver - Sveriges största fidelkomiss tillsammans med andra gårdar.

Vi fortsatte mot Tomelilla, där vi köpte Margareta-bakelse. Dem smaskade vi på till fm-kaffet.

Nästa uppehåll blev Trolle-Ljungby slott och kyrka. Det drivs av Trolle-Wachtmeister.

På små vägar fortsätter vi till ett naturreservat, Bjurkärr vid ett sjösystem. Det kom regn, som vi väntade ut. Blev grillning vid en bra ordnad plats. Senare gick vi ett par promenadslingor i skogen.






tisdag 19 juli 2011

Miedzyzdroje - Swinoujscie - Ystad

Miedzyzdroje var en trevlig kurort, men myggigt, så vi bestämde oss för att åka till Swinoujscie och stanna en natt där.

Det visade sig att vi var tvungna ta färja över till staden, från vårt håll, och det var jättelång kö. Så vi stannade för att handla olika korvar, tanka fullt med diesel och sen körde vi till Ystadfärjan i stället.

Vi kom med färjan Polonia och hade en jättefin överfart. Kanske något för soligt, för vi är röda.

Nu står vi på en ställplats precis utanför Ystad. Bilden visar vår utsikt nu.






måndag 18 juli 2011

Från kurort till kurort

Vi for längs kustvägen från kurort till kurort. Här är mycket folk mest
polacker och tyskar, men vi har även träffat på några svenska bilar. Vi stannade på Camping nr 24 i Miedzyzdroje.

Vi har varit till stranden och även tagit en promenad till piren.






söndag 17 juli 2011

Kolobrzeg

Vi är nu i Kolobrzeg och Camping Baltic nr 78. Nu är camingsäsongen i gång. När vi kom till Sopot för dryga tre veckor sedan, var det glesare med bilar, husvagnar och husbilar. Nu är vi många här. Vi har gått strandpromenaden in till centrum och tillbaka. Vi passade på att äta fisk och samtidigt vila benen en stund.

En del av kvällsnöjet i den sköna värmen.




lördag 16 juli 2011

Camping Marina igen

När vi var inne till Szczein kom vi till en konstnärsbutik. Vi gick in och tittade och ut kom jag med en kasse med akvarellpapper, plus ett schatull med akvarellpennor. Här var pappret betydligt billigare än hemma.


När vi kom tillbaka till campingen var jag "tvungen" testa akvarellpennorna och pappret. Här är en del av resultatet.



Det var en skön teckningsstund under markisen.

När solen dalade och det blev lite svalare, kom matlusten. Vi gick till restaurangen på området och åt en typisk polsk rätt. Det var surkål som bas med kött, korv och svamp. Därtill kokt potatis och en öl. Det smakade bra, där vi satt under ett solparasoll.


Efter att ha ätit oss mätta, gick vi ner till marinan. Vi satte oss på en bänk och njöt av solnedgånngen.


I morgon åker vi vidare upp mot kusten. Vi kör förmodligen mot Kolobrzeg.

Szczecin

I natt kom en lätt regnskur, men det märktes inte på marken i morse. Däremot sjönk temperaturen till 15 grader i natt. Solen kom igen på morgonen. Vi begav oss in till Szczecin med buss och spårvagn. Busshållplatsen är precis utanför campingen och linjetrafiken är tät.

Vi var utrustade med en karta. Det sinnrika med gamla stan här, var att man rödmarkerat en slinga att gå, för att se dryga 40-talet intressanta byggnader och platser. Det fanns nr på gatan och en kort beskrivning av dem på polska, tyska och engelska. Kändes jättebra. Borde vara ett tips för Norrköpings kommun.

Här har vi kommit till ett torg med gavelhus. Det här huset är numera ett museum och i bottenvåningen finns bar och restaurang. En del av husen runt torget är av modernare slag. Jag antar att en del hus raserades här under kriget.

Bland det gamla fanns även modern art. Ditt hör förstås jag!
Vandringen fortsatte och snart kom vi till ett häftigt slott.


Vi knallade in på borggården och här fanns en stor scen riggad. Det fanns också en del stånd, där kvinnor sålde grejor de gjort. Jag föll förstås för några örhängen gjorda i frivoliteter.


Det här slottet var vackert rustat. Här skulle det snart bli bröllop. Man dukade för kalas. Vi fortsatte följa sträckmarkeringen mot marina museet och några akademier. Vi behövde vila benen och det gjorde vi till ett gott 11-kaffe. Som vanligt på våra irrfärder är det inte bara kaffet som ska avsmakas, utan även något bakverk. Här blev det hemmagjord cheesecake med grädde och glass. Mums filibabba! Var skönt att sitta i halvskugga och titta ut på hamnen.


Nästa bild visar en vacker byggnad, som är ett museum.


Utefter hela den markerade promenadslingan finns det gott om matställen, vattenhål och olika försäljare. Det finns också en del mindre officiella konstställen, som denna grafittivägg.


Vid 14-tiden var vi varma och trötta på att trampa stadstrottoarer, så vi tog spårvagn och buss åter till campingen. En sallad under soltaket smakade bra.

fredag 15 juli 2011

Camping Marina

Det har varit en lugn eftermiddag  och kväll på Camping Marina. Vi har läst, löst korsord och sett på tv. Jag har också varit ute på campingplatsen med mitt macro. Här är det en campingvärd som gillar blommor. Finns många rabatter med fina blommor. De kommer jag så småningom att visa på Galleri Elisabeth, men här kommer några smakprov i ett rött tema.





Drawno och Camping nr 22 till Camping nr 25 i Szczecin

När vi kom till campingen i Drawno tyckte vi den var lugn och fin camping. Solen kom fram mer och mer och det blev en härlig kväll. Som mest var det 23 grader. På campingen fanns redan en svensk husbil när vi kom dit. Vi pratade en stund med dem och sen gick vi in till staden/byn Drawno. Vi köpte en del småsaker och så åter till husbilen.


Senare på kvällen kom Christer och Britt-Marie från Karlskoga över. De har varit på många resor till Polen, så vi fick lite tips av dem och vi delade med oss av vår resa. Vi hade en trevlig kväll tillsammans.


Vi hade tänkt stanna en natt till på den här campingen, men ett antal gäster bestämde sig för att fira helg med mycket snapsande, sång och musik. Det blev först lugnt vi 05-tiden i morse. Vi ville inte ha en upprepning i natt, så vi bestämde oss för att åka till Camping Marina i Szczecin. Christer och Britt-Marie for norrut till kuststaden Kolobrzeg.

Vi tog väg 10 vid 12.30, efter att ha suttit en stund i solen. Det var en intensiv trafik, lite krökigt, men den bästa väg vi åkt här i Polen.
Jag gillar verkligen det här landskapet: vacker skog, böljande kullar med stora sädesfält med råg, havre eller vete. Skörden har börjat, så vi hamnade efter några traktorer.



På väg in mot staden såg vi också en vindkraftpark. Det är länge sen förra gången.
Vi åkte direkt till campingen och fick en bra plats med el och internet för 63 PLN.

Vi hade fikat på vägen hit men vid 14.30 var det dags för lunch, så vi gick till Marinans restaurang och åt karré med pomme. Smakade riktigt gott tillsammans med en öl.


Sen  tog vi en promenad utefter marinan. Här finns många båtar av olika slag. Många är förstås D-registrerade.

torsdag 14 juli 2011

Från Poznan till Drawno

Från Poznan åkte vi väg 11 norrut till Oberniki. Sen svängde vi in på mindre vägar. Här var det mindre trafik och vi kom in i skog, tall och bokskog, men också fällt med råg, som börjar böja nacken.

Vi såg också ett antal storkar, både i sina bon, men också efter någon traktor.

Så småningom kom vi till Drawienski Park Narodawy. Det är en typ av nationalpark med många vandrings- och kanotleder. Vi stannar på campingen i Drawno.




onsdag 13 juli 2011

Vandring i Poznan

Vid 9.30 hade vi klarat av morgonbestyren och stegade i väg mot en smalspårig järnväg. Vi väntade på tåget i 15 min, men ingen tågvissla hördes och ingen tidtabell var uppsatt, så vi valde att promenera längs Malta-sjön. Efter en kvart mötte vi tåget på väg åt andra hållet, så det var tur att vi inte stod kvar och väntade.


Vi tog paus vid en bänk utefter promenadvägen och passade på att njuta av tjejer som träningspaddlade.


Promenaden fortsatte över några hårt trafikerade gator och så kom vi till ön Ostrów Tumski i floden Warta, med sin domkyrka.


Påven Johannes Paulus II (Jana Pavla II) har varit här. En staty av honom finns utanför kyrkan.


Bilder eller statyer av honom finns i de flesta kyrkor vi varit inne i. Han har nog haft stor betydelse för de troende polackerna.

Härifrån gick vi vidare in till gamla stan i Poznan. Vi började med att fika och äta en god bulle till. Sen tog vi oss till rådhustorget och det vackra rådhuset.


Mycket kommers och vackra hus runt torget.



Klockan 12.00 stod vi och trängdes med en massa andra turister för att se två bockar titta ut ur klocktornet och sedan slå samman sina huvuden.


Vi bestämde oss för att gå genom gamla stan och sen tillbaka till tågstationen för smalspåret. Vi kom precis i tid, innan det skulle gå. Vi åkte med de 3,8 km långa spåret till Poznan Zoo. Vi har ju Kolmårdens djurpark hemma, så vi gick inte in. Däremot stärkte vi oss med en Magnumglass var, på återvägen till campingen.

Ja, så var det åter dags att redigera kort och skriva blogg. Eftermiddagen och kvällen tänker vi njuta utomhus i den behagliga sommarvärmen, just nu 24 grader och lite mulet.

Poznans camping Malta, nr 155 kan vi verkligen rekommendera. Här finns mycket att se och göra i omgivningen.

I morgon far vi vidare, förmodligen till Drawno och camping nr 22.