Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

lördag 14 augusti 2010

Semesterreflektioner


Karta med vår resväg i Tyskland.
Semesterresan gick raskt ner till Koblenz. Därifrån följde vi Rehndalen och sen Romantische Strasse ner till Füssen. Det är värt att stanna vid andra små städer, än de som turistbussarna stannar vid. Att ta sig runt på de små slingrande vägarna ger mycket mer, än de snabbare och trafiktätare vägarna. Bayern utforskade vi noga, men gjorde också avstickare in i Österrikiska Tirol. Resan mot norr igen gick genom gamla Östtyskland, med många trevliga uppehåll.

Vad var starkaste intrycket från vår semesterresa?
Lennart upplevde vyerna från Zugspitze, som det mest minnesvärde. Jag kan instämma i det, men ändå väljer jag nog i första hand festen i Rosshaupten, Bayern med alla vackra dräkter.
Passionsspelen i Oberammergau var förstås något alldeles extra.

Jag kommer heller inte att glömma en smal slingrande väg i Bayern där vi fick möte av 4 husvagnar. Som tur var hade vi en lastbil framför oss, liksom att vi hade innerkant. Det var ruggigt innan vi kom vidare. Det gick med ett nödrop med en del trädmärken som resultat på bilen.

Vi tycker bägge att Bayern är enastående med sin vackra natur, fina byggnader som ofta är vackert dekorerade och den goda maten. Haxe med knödel går inte av för hackor. Brödet är också välsmakande i alla dess former.

Gamla Östtyskland var också spännande. Den sträckning vi åkte nu har ingen av åkt tidigare. Här var ett böljande landskap, ofta med stora åkrar. Marken runt husen var väl använd, ofta med grönsaksodlingar. Mycket investeringar är gjorda under de senaste 20 åren, men det återstår en del att göra.

Här finns många fina byar och städer att upptäcka, många med kulturella inslag t.ex. Leipzig och Magdeburg. Vi har fått många upplevelser med oss liksom 1047 kort, som vi nu ska gå igenom och se vilka som ska bli kvar.

Vi har kört, mestadels Lennart, ca 340 mil på tyska vägar. Vi har för det mesta stått på olika "stellplatser", men också stannat vid Gasthaus, liksom några campingplatser. Vi har hela tiden träffat på trevliga, serviceinriktade människor, som tipsat om olika aktiviteter.

1 kommentar:

  1. Hej Elisabeth ! Det har varit intressant att följa med på resan via bloggen, många fina bilder och trevliga kommentarer.Jag kan tänka mig att det kan vara lite svårt att välja ut de bilder ni helst vill ha kvar, men alla minnen har Ni kvar för alltid!
    Tack för att jag fick "följa med" på resan
    Kram från Anita

    SvaraRadera