Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

torsdag 5 januari 2012

Läslust

De senaste dagarnas gråväder har gjort att jag varit inne och läst en del. Dels har jag fått en massa tidningar, som jag bläddrat i. Dessutom har jag också blockat ner en gammal bok från hyllan. Den här gången blev det Eino Hanskis bok " Timmar i frihet".


Den kom ut 1974. Här skildrar Eino Hanski den spänningsfyllda tiden efter  Ryska revolutionen, med inbördeskrig, våldsamma motsättningar, materiell nöd och en växande maktkoncentration. Men också hur drömmar konfronteras med en brutal verklighet.

Den här boken har jag läst om med både förtjusning och bestörtning. Den är väldigt aktuell, men att Ryssland byts ut mot Libyen, Tunisien och Egypten. Hur drömmen om frihet och lika värde snabbt kan förbytas mot inre strider om makt. Så kan vi se idag hända där miliser och klanhövdingar tar över och kaos får härska.
Vad lär vi av historien?
En annan bok som Eino Hanski har skrivit och som gjorde starkt intryck på mig var "Revolutionens barn" och som är en föregångare till den här boken.1 kommentar:

  1. Låter intressant! Ja, vad lär vi av historien? Jag har precis läst en bok som utspelar sig i Israel-Palestina konflikten. Ska nog skriva några ord om den snart...

    SvaraRadera