Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

torsdag 29 september 2011

Sommarvärme

En ljuvlig dag. Synd bara att vi inte är helt ok. Jag har varit på målarkurs på Gredelin, men Lennart håller sig inne för att bli av med förkylningen.

Det är fjärde gången vi målar idag. Jacqueline hade genomgång om olika medier. Jag köpte en burk Gesso och en roller. Merparten av gruppen kommer att fortsätta i en ny kursomgång om fyra gånger.

Det är roligt att lära nytt. Har en massa halvfärdiga tavlor på gång. Några har jag trott skulle bli färdiga och så har jag överarbetat. De får stå till sig, så får jag börja på ny kula efter en tid. Det är fördelen när man målar akryl och olja - det går alltid att måla över. Nu testar jag blandteknik. Känns som jag är barn på nytt.


onsdag 28 september 2011

Nu är det Lennarts tur eller otur

I går när jag kom över Karl Johans bro, såg jag den här synen på håll. Hjärtat åkte upp i halsgropen - vad har hänt?


När jag kom närmare, såg det arrangerat ut. Jag frågade polismannen och han sa att det var en räddningsövning. Puh!


Det kändes bra att komma hem, utan att det varit något större intermezzo. Hemma fanns en sjuk man.
Lennart insjuknade igår, så nu är vi två som hostar och snorar i kapp. Just nu nyser han mer, ungefär som jag gjorde i förrgår.

Jag gjorde en rågbrödsdeg i morse och sen såg vi på en bra film. Vi tittade på Roman Polanskis "Pianisten".

Bild från internet

Filmen handlar om en pianist, Wladyslaw Szpilman, och hans upplevelser som jude i Warszawa's getto under 2:a världskriget. Filmen kom 2002 och är bl.a. Oscarsbelönad. Vi har inte sett den tidigare.
Den är väldigt gripande och efter att ha sett delar av koncentrationslägret Auschwitz i somras, kryper den under skinnet på oss.
För er som inte sett filmen, så rekommenderar vi den verkligen!
Jag önskar att vi som människor kunde lära något av filmen och inte upprepa illdåden på nytt. Men den förhoppningen är tyvärr inte trolig.
Jag kan känna, att även de som var utsatta då - judarna - idag beter sig på samma sätt mot palestinierna.

Så var det dags att baka ut surdegen. Idag blev det två korgbröd. Idag tillsatte jag linfrö, solroskärnor och valnötter i degen. Brödet var saftigt och gott när vi smakade av det i kväll.


När ugnen ändå var varm, satte jag in några muffins. Lennart har namnsdag idag, så det ska väl vara något extra.



måndag 26 september 2011

Förlorad dag

Jag är förkyld, hostar och snorar. Idag har jag inte gjort någonting annat än druckit varmt te med honung eller ingefärsvatten med honung. Så förstås en och annan vitlöksklyfta. Puh! Jag vill tro att det här gör susen, så i morgon ska jag vara bra!

söndag 25 september 2011

Seg söndag efter kulturnatten

Efter att vi kom hem från Finspång gick vi ut på Kulturnatten här i Norrköping. Vi besökte Gredelin och tittade på Jacquelines Holmgrens tavlor. Hon har många fina, men en är jag mer förtjust i än andra. Det är floden vid sidan av henne. Så vackert ljus och djup.


I ett fönster ställde Eva Bodström ut några alster. Jag fotade även dessa med min mobil.



Härifrån gick vi till Galleri Sander och tittade på Å.C. Dannel's måleri. Jag kan konstatera att jag gillar många olika uttryckssätt.

Exempel på Å C´s måleri är

Från internet, se länk ovan.
Härifrån gick vi till Knäppingsborg och Crescendo och lyssnade på blues. Mitt ryggslut värkte, så vi gick hemåt rätt snart.

Idag har vi bara tagit det lugnt. Jag vårdar en begynnande förkylning.

Noelle's dop

Fredagen försvann i en massa praktiska bestyr, som t.ex. städning.

Gårdagen gick fort, men av helt andra skäl. Anna och Patrik höll dop för Noelle i Finspångs slottskapell.


Noelles dopdag var solig och fin. Vi kom i god tid till dopet och jag tog några foton på slottet och kapellet innan de andra gästerna kom.


Altartavlan och dopljuset som precis tänts och nedan två fina glasfönster.


Dopförättare var Jonas Sellgren. Efter inledande klockringning sjöng Anna , "Livet i min famn" av L A Burström, samtidigt som hon höll Noelle. Kantor Thord Eriksson ackopanjerade. Mormor fick något vått i ögat och blev lite darrig.

Faddrar är Paulina och Fredrik. Paulina läste evangeliet om Jesus och barnen. Senare läste Susanna en dikt, I Guds famn av B G Hallqvist. Vi sjöng också psalmerna 606 "Det gungar så fint" och 791 "Du vet väl om att du är värdefull".
Under hela akten var Noelle pigg, nyfiken och stillsam. 

Efteråt samlades alla, släkt och vänner, till kaffekallas i läkarvillan. Den gäst som kom längst ifrån, var Patriks morfar. Han kom från Piteå. Han höll ett vackert tal och läste en fin dikt till Noelle.

Vill ni veta mer om byggnadsminnet Finspångs slott och orangeri kan ni läsa på Galleri Elisabeth.

torsdag 22 september 2011

Äntligen torsdag

Så var det dags att gå till Gredelin igen och måla akryl! Lika förväntansfullt innan, som förra veckan. Vi är en liten grupp och har bra utrymme att måla. Jacueline Holmgren börjar med att ge lite exempel, som vi ska tänka på. Idag hade hon med tavlor och visade hur hon bygger upp en komposition. Spännande.

Jag gjorde färdigt en tavla och fortsatte med en annan.

De tre timmarna går oerhört fort. Innan vi skiljdes åt tog jag nedanstående kort på Jacueline. Här är några av de taveldukar hon påbörjat, men ännu inte avslutat.


Vill ni se hennes färdiga alster, så gå till Gredelin på Kulturnatten, nu på lördag. Jacueline ställer då ut en del tavlor där.
 

onsdag 21 september 2011

Mormor hela dagen

For till Finspång och mina flickor tidigt i morse. Noelle är på ett strålande humör. Det är förstås även hennes mamma.
Vi gjorde en gemensam utflykt till BVC. Noelle är drygt 4 månader och växer duktigt. Nästa månads besök blir väl inte lika smidigt, för då blir det sprutdags igen.


Det regnade stor del av dagen. Mitt när det regnade, så kom där en skur.

Väl hemma igen har jag ägnat mig att titta på de kort jag tog, samt gjort en del fotoutmaningar på Galleri Elisabeth.

tisdag 20 september 2011

Besvikelse och glädjen med väninnor

På förmiddagen packade jag min målarväska och gick till Hemgården för att måla akvarell för Agneta Östlund. Det är Senioruniversitetet som ordnat kursen. Jag blev enormt besviken när  jag kom dit.  Vi skulle inte vara i huvudhuset, där jag vet att det finns hiss, utan i ett annex med en hög trappa. Agneta gjorde vad hon kunde och försökte byta lokal, men det gick inte. Jag gick hem med tunga steg. Borde vara fler än jag som har  problem med trappor, när man vänder sig till seniorer.

På eftermiddagen kom Anita och piggade upp mig. Inte bara mig, för hon hade med en jättegod äpplekaka med vaniljsås, som vi mumsade på innan Lennart gav sig iväg på jobb.


Anita och jag fortsatte prata om allehanda ting. När man har trevligt går klockan fort. Strax var kl 18.00 och det var dags för oss att gå till Vetekornet och lyssna på föreläsning som Spira ordnade. Dagens tema var: "Transportpolitiska prioriteringar - hur påverkar de min vardag."


Föreläsare var Karolina Isaksson, forskare och fil.doktor från VTI.
Vilken roll spelar lokalsamhället, dvs staden, stadsdelen eller orten man bor i när vardagen blir mer geografiskt utspridd.
Karolina presenterade aktuell forskning kring regionala transportstrategier och koppling till invånarnas beteende. Områden där hon och hennes kollegor gjort djupintervjuer var Vadstena, Åtvidaberg och stadsdelen Ljura/Klingsberg i Norrköping. En mycket intressant och givande föreläsning.

måndag 19 september 2011

Blind-date-lunch

Idag hade jag ett spännande möte. Jag var på en blind-date-lunch. Ingen fara, jag tänker inte överge Lennart. Jag träffade Hedwig, som har en spännande blogg, Veckans hus. Vi möttes på stan och tog oss till restaurangskolan Garvaren. Där kunde vi äta en god fisklunch, samtidigt som vi fick möjligheter att bekanta oss med varandra.

Den träffen gav mersmak. Jag var upprymd och glad när vi skiljdes åt. På hemvägen kunde jag inte låta bli att gå in på Lindahls konditori och köpa två mumsiga wienerbröd, som Lennart och jag åt till kaffe på balkongen.


De var verkligen goda, med en smak av sommar.

Lite senare på em tog jag en promenad till Värmekyrkan, där Turistbyrån och Dee Geers biljettkassa numera huserar. Jag fick presentkort när jag fyllde år, som jag inte nyttjat. Men nu var det dags. Det är många år sen jag såg Labero, så nu ska det bli av, när han kommer till stan.

När jag ändå var i närheten gick jag in på Arbetets museum och tittade på en utställning om ull och Björke Vävstuga. Kameran hade jag med och här kommer några smakprov på alstren.


Vackra dukmönster och en "fästmansgåva".


Ett nyare mönster. Nu tar de hjälp av excelark för att göra mönster.


Basker har jag haft i olika former sen tonåren, ett slags signum för mig. Så jag kan inte låta bli att visa en av de utställda exemplaren. Visst är den väl vacker?
Vill ni se vyer över takåsarna, så titta in på Galleri Elisabeth och Veckans hus

söndag 18 september 2011

Näverkvarn


Det smakade bra med lunch i Näverkvarn. Den här utsikten gjorde det inte sämre.

Oxelösund


En promenad runt våtmarken, som är en del av Oxelö Energi kväverening av avloppsvattnet, innan  det rinner ut i Östersjön. Promenadslingan är också en del av Sörmlandsleden. Lite blåsigt, men uppehåll.

lördag 17 september 2011

Oxelösund


Grilldags! Vi börjar känna av hungern, så det ska bli gott med grillad karré.

Småbåtshamnen på Femöre


Vi sitter ute i solen och njuter av utsikten. Många båtar ligger i hamn. En del håller på att ta upp sin båt eller förbereder upptagning.

Femöre


Vi promenerar runt på Femöre utanför Oxelösund. Soligt med hög och frisk luft.

fredag 16 september 2011

Akrylmålning

Igår var jag på akrylmålning på Gredelin. Det var regn och grått när jag gick dit till kl 10.00. När jag lämnade lokalen vid 13-tiden sken solen. Så gjorde jag också. Det är så härligt att mötas och måla ihop. Dessutom är vår kursledare Jacqueline Holmgren mycket inspirerande och positiv.


Lennart hade maten färdig när jag kom hem. Så efter lite prat, åkte han till jobbet och jag fortsatte måla här hemma. Jacqueline jobbar med blandtekniker och jag börjar testa en del.



Här har jag jobbat med strukturmedel och rinnande akrylfärg.
Tid och rum försvann för mig, så det blev därför inget inlägg igår.


Idag har lagt in en del kort efter Ålandsresan. Den här bilden tycker jag är ett bra exempel på gråskalan.


Läcker eller hur?
På eftermiddagen har det varit tvättstuga och om någon timme ska jag till Rörelsegruppen. 
Ha en bra fredagskväll!

onsdag 14 september 2011

Stockholm


Det var trängsel innan dörrarna öppnades.

Jag har haft en trevlig resa. Mycket god mat och dryck och trevligt umgänge  med pensionerade kollegor.
I början av maj nästa år går nästa resa av stapeln. Tack för den här gången!

Mariehamn

Grått och trist, med regn på rutorna.

Tur att allt jag behöver finns under tak.


tisdag 13 september 2011

Dans efter en god middag


Vi har haft återträff i Börje och Tommys rum. Har kollat hur nuläget är med varandra, samt fått del av en del roliga historier. Stämningen är god.

Så har vi ätit middagen.

Dansen har börjat.

Båten kommer

Nu är jag i Stockholm och båten lägger till.


Birka Cruises


Jag har precis ätit lunch vid Stavsjö "värdshus". Här träffade jag två f.d. kollegor från Växsjö och Vaggeryd. De kom med en annan buss. Vårt gemensamma mål är Mariehamn under en en Ålandsresa.

I Stockholm kommer andra pensionärskollegor från olika håll i Sverige.

måndag 12 september 2011

Noelle - stora damen

Redan klockan 8.00 i morse for jag iväg till Finspång, för att hälsa på hos Anna och Noelle.
Nu har redan 4 månader gått sen hon föddes och så mycket det har hänt under den här tiden! Hon börjar få tykänningar och då blir läppen jättedarrig. Men på det hela taget är hon en duktig tjej, som äter glupskt och växer bra.

På morgonen regnade det, men sen mamma och mormor fikat och Noelle fick en "tuttetår", tog vi en promenad i närområdet. Regnet hade upphört och det blev min första promenad med vagnen. Jag var definitivt en stolt mormor.


Noelle fick en skön sovstund i friska luften. När vi kom tillbaka till tomten, drog Anna upp ogräs, medan jag höll vagnen igång.
Anna bjöd på smakrik kyckling till lunch. Så på em var jag barnvakt för en vaken Noelle, när mamma gav sig ut på ärende. Det kändes gott!
Så bröt jag upp för att Lennart skulle få bilen till sitt jobb kl. 16.00.

Vad kan jag ha gjort sen jag kom hem? Jo, gått igenom alla underbara kort på den lilla gosan. Men dem får ni inte se.

söndag 11 september 2011

Sandviken

Nu har vi ätit sen lunch i Sandviken. På återväg till bilen, fotograferade jag Serveringsberget vid Bråviken. Här dansade jag i min ungdom.


Stegeborg


Vi stod parkerade vid Fyrudden, Gryts  skärgård i natt. Så har vi tagit oss på småvägar till Stegeborg.

Det var soligt och fint igår, men i morse var det dimma och nu regnar det lite lätt.

lördag 10 september 2011

Söderköpings medeltida marknaden


En trevlig marknad med mycket hantverkinslag.

Jag fastnade förstås för två olika slags örhängen.

Vi mötte Anita och hennes syster och sambo, när vi gick mot torget för att äta grillspett med rotsaksröra på rågbrödstallrik. Gott!

Efter gycklarspelet gick till Hagatorget och sen mot bilen. Då träffade vi Elisabeth W med sällskap.

Medeltida marknad


Vi går nu runt på den medeltida marknaden.

Senaste dagarna

I torsdags fm startade jag i en akryl/oljekurs på Gredelin. Jag tänker ägna mig åt akryl eftersom jag bara testat det på egen hand och jag inte känner mig riktigt bekväm med färgen. Det var kul att måla tillsammans med andra och jag fick en hel del tips att tänka på.

Sen snabbt därifrån och ut till Skärblacka, för att plocka ur mammas frys och sen ta emot den nya. Hann precis torka ur det sista vattnet innan grabbarna kom med det nya frysskåpet. Så var det inpackning och tömma kylskåpet, som haft en hel del frusna varor.

Därifrån direkt hem för att tvätta av mig. Anita kom och så gick vi till Spira och lyssna på föredrag av Erik Ebbesson från Returpack. Han pratade utifrån temat "Norrköping - Sveriges panthuvudstad" Här finns insamlandet av alla aluminiumburkar och pet-flaskor. Årligen återvinns ca 1,5 miljarder burkar och pet-flaskor. Men det blir ändå kvar mycket burkar på gator och i naturen. Unga mellan 16 - 29 är de stora syndarna, efter undersökningar som är gjorda. Här gäller det att göra insatser. Erik berättade om det svenska pantsystemet.

Igår värkte min kropp, så jag gjorde ingenting.

Nu ska jag ta ny sats och strax börja fundera vad vi ska ha med för en tur med Husbilen.

onsdag 7 september 2011

Besök av Barbro

Förmiddagen blev dramatisk, då mamma Asta ringde och berättade att hennes frys inte höll kyla. Jag fick snabbt åka ut till Ingelsta. Jag hittade så småningom en Elektrohelios frys, som jag köpte.

I största laget för Asta, men det finns inga mindre frysar, som är självavfrostande. Hon orkar inte frosta av längre, så det fick bli en sådan här, 155 cm hög. I morgon ska den levereras, så jag hoppas maten klarar sig till dess, annars får jag mycket att göra.

Sen hem och fixa lunch. Sedan tidigare hade jag bestämt med Barbro. Jag hann med god marginal. Vi hade mycket att prata om. Så småningom kom vi in på resor. Vi ska kolla upp, hur vi tar oss till ljuset och värmen under november månad.

Jag blev med Barbro till optiker, då hon skulle hämta nya glasögon. Kunde inte motstå att prova en del nya bågar och blev sugen på ett par, som var rutiga.


De hade nu ett erbjudande med rabatt lika stor som åldern. Ja, 60% gör ju en del, men jag måste fundera!

tisdag 6 september 2011

Ett dygn går fort

I går eftermiddag träffade jag Tanja. Hon fyllde år. Vi tog en promenad i stan och så avslutade vi med en skål för födelsedagsbarnet.
Senare på kvällen tog jag fram akrylfärgerna och testade dem. Jag har anmält mig till Gredelin, för att måla där under Jacquline Holmgrens ledning. Vi startar på torsdag, så jag behövde bli lite varm i kläderna.

Idag har det varit en del praktiska bestyr med att laga ett par jeans och så tvätta. Jag har dessutom varit ute med kameran för att fotografera P-hus till veckans hus på Galleri Elisabeth.

I kväll har jag varit på Rörelsegruppen och dansat Sumba. Jag tog inte ut rörelserna så mycket som förra veckan, så jag hoppas jag klarar mig från den intensiva värk. Räcker med det vanliga. Jag känner ändå, att jag blir mjukare och mer  rörligav dansen och det är skönt. Sen är det kul att göra något tillsammans med andra. Det är inte alls lika roligt att göra de dagliga stretchövningar här hemma.

En del har det blivit, men 24 timmar försvinner fort!

måndag 5 september 2011

Bullbak

Nu har vi smakat de nybakade bullarna till en kopp kaffe. Jag fick godkänt.


söndag 4 september 2011

Söndagspromenad

I helgen har det varit varmt och skönt. Idag tog vi vara på det och gick en långpromenad i Norrköping.

 
Höstfärgerna börjar komma. Här en port vid Vasaparken.

För övrigt har vi tagit det väldigt lugnt och sett en inspelad konsert med Eric Clapton, ZZ Top m.fl. där de spelade rock och härlig blues.

lördag 3 september 2011

Ikea


Några saker hamnade i kassen. Vi åt också en god middag tillsammans med en massa andra människor.

Malmslätt



Vi är nu på Flygvapenmuseum i Malmslätt.
Här är en Mustang. Min fråga till Lennart: "Hur ser man det?" "Det ser du på formen."
Hoppas ni ser det!

Fler foton ser du på Galleri Elisabeth

fredag 2 september 2011

Lunch med Stefan


På lunchen träffade jag Stefan Carlsson, Unionen. Vi var till Knäppinsborg och åt på fiskrestaurangen.

Vi hade en trevlig stund tillsammans och gjorde några tillbakablickar på de 31 år, som jag hitintills varit medlem av St/SIF/Unionen.

Som pensionärspresent fick jag en kristallskål. Tack!

Begravning


På förmiddagen har jag varit och tagit farväl av Weine i Östra Eneby kyrka.

Det var en fin stund, där vi gemensamt kunde minnas honom. För mig kommer han alltid vara killen med glimten i ögat, som gärna berättade historier.

torsdag 1 september 2011

Surströmming

På förmiddagen var jag till sjukgymnasten och fick hjälp. Vi gick igenom hur jag kan göra dansen Sumba, på ett bra sätt för mig.

Till lunch kom mamma Asta in med färdtjänsten.  Jag kokade en stor kastrull med mandelpotatis. Lennart sätt i köket och åt sill, medan Asta och jag var på balkongen och åt surströmming. Det smakade jättebra. Vi åt upp innehållet i två burkar! Men så var vi rejält mätta.





Vi tog en tur på stan, innan det blev te och glass här hemma. Färdtjänsten hämtade upp henne nyss.

Om en stund bänkar jag mig vid tv för att se på Annas väninna Nora, som finns med i "Andra chansen".