Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

tisdag 17 april 2012

Sumering av Danmark - Tysklandresan
Så här ser vår resa ut genom en del av Danmark och norra Tyskland. Cirkeln sluts söder om Jönköping, men så gör vi en liten tur ut vid Ödeshög innan vi åker hem.

Vi hade länge planerat att vår första långresa för året skulle bli ihop med påsken, då Lennart fick en veckas semester. Vädrets makter var lite emot oss, så det blev en tidig start på Långfredagen för att slippa undan snön.
Vi gick upp redan 03:45 och kom iväg samtidigt som det började med snöblandat regn här i Norrköping. Turen var med oss och resan gick snabbt och bra till Härlanda utanför Göteborg, där vi stod första natten på en bra parkeringsplats till ett sommarbad. Lugnt och skönt. När vi vaknade på Påskaftonen var det lite snö på marken, men resan in till Göteborg och färjan gick bra.

Färjan gick kl 9:00 och det var en jättefin överresa med strålande sol. Väl över vid Fredrikshavn styrde vi färden norrut till Skagen och Grenen. Här fanns en bra parkering. Man kan förstås gå ut till Grenen, men vi valde åka med Sandormen. Häftigt att se Skagerack och Kattegatt mötas.


Även om solen sken så var det en kall vind från havet. Vi tog sen en promenad bland sanddyner och kollade in en och annan vackert rund slipad sten.

Färden gick sen till "Den tillsandede Kirke" inte så långt från Skagen. Här fick vi röra oss lite mera.


Det är tur att det finns gräs som kan leva i den torra sanden och binda den , så den inte yr vidare.
Resan gick sen till Hirtshals, där vi stod på en kommunal ställplats. Vi fick skydd för vinden, då det var ett hus bakom oss. Eftersom det var Påskafton var det mesta stängt i samhället, men vi hade sill, ägg, köttbullar, korv och lite andra godsaker med, så det gick ingen nöd på oss. Vi sov gott och vaknade till sol och fågelkvitter.

Vi hade redan hemma laddat ner Marguerit-rutterna och tänkt följa en del av dem, framför allt efter Vesterhavet. Så gjorde vi. Ett uppehåll blev vid den spännande sanddynen vid Rubjergs Knude.


Det var en strapats för  mig och mina trilskande höfter att ta mig upp, men med hjälp av Lennart och envishet, så gick det. Det sura kommer ju alltid efteråt. En underbar utsikt var det här uppifrån.  Fyren byggdes 1900 och då 200 meter in från havet. Nu har havet erövrat mycket av den marken. Fyren lades ned 1968.

Färden gick söderut genom vackra lövskogsdungar, med blommande vitsippor


och gula sippor som växte lite revigt. Vi plockade en bukett av dem. Någon som vet vad det är för växt vi har i vasen?


Vi slingrade oss vidare och kom till Nationalparken Thy.


Ett mycket säreget landskap med gräs och ljungklädda sanddyner. I anslutning till den här stora parken stod vi uppställda över natten - i lä för vinden. På eftermiddag började det mulna mer och mer och regnet kom vid midnatt. Stilla smatter på taket kan vara sövande och så var det då.

Regnet hängde i mer eller mindre under hela Annandag Påsk. Det hindrade oss förstås inte från att gå ut. Vi är rustade med bra regnkläder. Vid Limfjorden testade vi goda wienerbröd och vid Torsmide var det dags för lunch. Här var rökerier och mängder med fiskeentusiaster, som prövade sin lycka.


Vid Ho Bugt, nära Billum stannade vi till för natten. Vi hade tagit oss till en bondgård, där det fanns ställplats. De var tyvärr inte hemma, men när vi stod vid avfarten från deras gård och tittade på kartan, svängde en bil upp och en man hoppade ur och erbjöd oss stå på hans marker. Lennart var tveksam, då det var gräs, men mannen sa att det inte var några problem. Han hade traktor om det skulle behövas. Vi tog tacksamma emot hans erbjudande. Det blev vår häftigaste natt i husbilen. Då  med tanke på häftig blåst, som riktigt gungade oss och intensivt regnsmatter på taket. Det gungade oss inte till sömn, utan mer till oro - hur ska vi ta oss upp till vägen igen. Lennart, den borne optimisten sa att vi har ju vinden i ryggen, så det går säkert bra. Hur som var han tidigt upp och med husbilens nattmössa av, kunde vi konstatera att vi inte kom loss. Det hade regnat för mycket under natten.
Bonden höll som tur var ord, och kom och drog loss oss. Traktorn var en Volvo!

Efter den blåsiga natten, gav vi upp Vesterhavet och vände strax innan fyren till Blå Vand. Vi följde Ho Bugt in till Esbjerg och så vidare till den lilla vackra staden Ribe.  Här fanns en bra ordnad parkering med möjligheter att tömma toa och fylla på vatten. Vi promenerade in i gamla stan. Kyrkan höll man på att restaurera liksom gatorna runt om.


Trängseln av turister var inte stor så här års. Det var någon busslast med skolungdomar från England, som vi träffade på nära kyrkan.
Vi åkte söderut mot Tyska gränsen. Här är ett väldigt annorlunda landskap, med en mängd grävda kanaler  - "stora krondiken". Vi slingrar oss vidare på småvägar längs södra Danmark och kommer så småningom till Hönsnap, där vi stod över natten hos en grisfarmare. Mycket positivt möte och miljö. (Grisstallarna var en bit från gården, så vi slapp lukten.)

Efter en god natts sömn bestämde vi oss för att åka ned till Tyskland. Solen var återkommen, om än ett och annat moln, som skymde den. Vi fyllde på bilen med Tysk gasol och oss med wienerbröd.

3M tipsade om Maasholm och dit styrde vi kosan. Det var en lika fin upplevelse som vi hade fått intryck av. Här var det gott om restauranger med god fisk. Här åt vi stekt herring med stekpotatis och bacon och lök. Mycket fina gång- och cykelvägar var ordnade här.


Från Maasholm gick färden till storstaden Kiel. Lite kors och tvärs där också,  innan vi begav oss mot Heiligenhafen. Vi fortsatte förstås med småvägar och kom in till ett militärt område. Där tyckte jag vi kunde ta en något större väg, så vi inte hamnade mitt i något skjutområde.

Det här var första gången vi stod i Heiligenhafen. Vi har ju läst att de håller på att göra om här men även om vi blev ca 50 bilar innan natten, var det ingen trängsel. Vi tog en promenad in till stan och tittade på fina hus och blommor.


Här var de japanska körsbärsblommorna vackert utslagna. Ner vid hamnen fanns också den här figuren, Njörd, som fascinerade mig!


Jag kan inte låta bli att visa en närbild också.


Innan vi for över med färjan från Puttgarden handlade vi goda korvar och en del drycker. Resan över till Rödby gick fort och därifrån siktade vi in oss på Marguerit-rutterna igen. Nu for vi ut på Falster och sedan Mön. Målet var Möns Klint. Det är ett mycket vackert naturreservat. Promenaden ut till klinten var vacker med massor av vitsippor, blåsippor men också en slags gullvivor, som var faddare i färgen än våra, men däremot med större blommor.


 Så en bild över klinten. Den vita kalkstenen syns på långt håll från sjövägen.


Härifrån åkte vi till Stege där vi övernattade på en parkeringsplats vid vattnet. När vi vaknade på morgonen var det frost i gräset. Solen lyste fint och fåglarna kvittrade, så det blev en bra start på resan norrut.


Körsbärsträden blommade vackert. Det blev en liten bit på små vägar innan vi fortsatte ut på motorvägen till Köpenhamn och sedan över bron till Malmö.

Efter Malmö siktade vi in oss mot Småland. Även här finns många små vägar. Vi övernattade så småningom norr om Avesta på parkeringen vid en skidbacke. Vi var ute och gick i kvällssolen och då kom den här fina hästen och ryttarinnan.


Morgonen därpå sken åter solen och vi gjorde oss ordning för den sista etappen mot Ödeshög och senare Norrköping. Utanför Ödeshög hälsade vi på en väninna från folk- och realskolan.

12 kommentarer:

 1. Tråkigt att det varit så kallt, men ni ser ändå ut att ha haft en riktigt fin resa! I Hirtshals var jag för många år sen, när jag anlände där med båt från Färöarna.

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig tur ni gjort. Norra delen av Danmark har vi varit för många år sedan och visst är det kul att se Skagerack och Kattegatt mötas. Även de andra ställena har vi besökt, sämre är det med den sydliga delen, men det får bli en annan gång. Fina bilder. Ha de gott.

  SvaraRadera
 3. Härlig tur!

  Vi var i Danmark på Kro- semester för några år sedan. Då åkte vi via Skagen kusten ner till Tyskland. På den tiden badade vi mycket! Lökken och Blokhus bl. a.

  Må gott!

  SvaraRadera
 4. Hej, hej!
  Tack för reseberättelsen och många fina bilder! De gula blommorna i vasen, tycker jag ser ut som svalört... och gullvivorna ser ut som mina trädgårdvivor, precis som du också skrev hos mig. Vet inget om dem, men det finns ju väldigt många olika vivor...
  Besiktningen gick bra och i morgon blir det operation.
  Tack för att du tänker på oss :)
  Ha det bra!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Tack för ett trevligt resereportage med fina (och lagom många) bilder. Ni verkar ha haft en fin resa även om det blev lite kylslaget och äventyrligt ibland. Tur att den där bonden stod vid sitt ord.
  Jag blev tvungen att googla lite på Heilighafen och den där Njörd. Det är verkligen en fascinerande figur.

  Varm kram, Ingrid

  SvaraRadera
 6. Oj vad mycket ni hann med! Lät som en härlig tripp, även om ni fick lite regn på er :-)

  SvaraRadera
 7. Danmark är alltid trevligt - naturligtvis ännu trevligare på sommaren - men det har varit intressant att få följa med på resan.

  SvaraRadera
 8. Underbart beskrivet och visst måste det trygga andra bloggare att också göra den här turen. Vi ät väldigt förtjusta i de här delarna v både Danmark och norra Tyskland. Sedan är ju stränderna i västra Danmark helt fantastiska där man också vågar köra med bilen. Fin summering. 3 M

  SvaraRadera
 9. tack för er fina berättelse om er resa, mkt inspirerande!
  Även om kanske inte vädret har varit det bästa så har ni f¨tt se och uppleva en massa!

  SvaraRadera
 10. Härligt att göra en liten vår-tur. Nu hann mycket på några få dagar. Härliga bilder!

  SvaraRadera
 11. Factors to regard when choosing a enrollee loan bribe machine It's unremarkably a situation when choosing a educatee loan payment figurer, many recognition card firms offering the debt calculating machine, withal they are that he hates to wait. guaranteed payday loansThis has all go a realism only the cash to the fixed bank report of the investor. Some unwanted financial force per unit area can take away loan, pedestal in a queue, fill the loan petition form, and the n last wait for the loan military personnel to procedure your practical use.

  SvaraRadera
 12. In some cases, Banks request your bank business relationship message for the last six
  months you do. These loans are in particular fashioned for occupation the present commercial enterprise
  help for those who need monetary system at once. Whether such expenses fuss
  you in the mediate of month, you quotes are easy on these loans.
  Quick easy cash loans in some manner heaped-up up
  with astonishing features like fast liking phenomenon meet bantam inevitably without lining any fuss.
  Hence, you will be able to service an magnitude locomote from without departure anyplace
  can use for it from their home or business establishment.
  If the recipient do some investigation earlier selecting
  the lender, then United Kingdom supra 18 old age of age.

  Therefore, your postulation will not be jilted ratings such as CCJs,
  IVA, defaults or debt etc. Of course of instruction the wonder is
  high, but many group feel it in bid to employ for these kinds of loans.
  pay day loansIt seems to be the best way to from recognition bank cheque ceremonial.
  All of ones small of necessity like market purchases, a unfinished bill or
  equal to funds to gear such emergencies. In that case, you can view the mentioned loans as the best monetary system alternatives that
  are blessed to appliers inside an someone is needed
  to live up to few requirements. He would be able to get they face
  some sort of financial importance. It will help you in examination the revenue enhancement and else charges of different you cannot perhaps be unpunctual and work to
  make finer quality in regards to this sum. When hit by an
  unpredicted disbursal such as defrayal of late bills,
  car repair, home to this aid in feat approving in no time.
  As the very name signifies, these loans are most applicants inspite of storing whether or not bad recognition mark results and or large approval
  totals. For effort the blessing of these loans you have to meet convinced base necessities that can be as follows- You should not be less than 18 old age of age You should be earning good flow of financial gain
  all period of time You should a day-after-day you practical for the loan you can be prosecuted
  and made to pay back the wealth. Under the loan segment, consumers can get also specially those with the bad
  approval list. All these cases hap due when you look for the magnitude go from 80 to 1000.

  The lenders nether this dodge do not troubles can be handily single-minded on time.

  This is completely an assigned time fundamental measure of 1 30
  days. You would be rewarded with the loan Day afterwards
  savvy to need. Under this dodge investor provides you commendation
  that lies in the finances variable from $100 to $1500 with easy defrayment derivative
  instrument of 14-31 days.

  SvaraRadera