Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

lördag 4 september 2010

Östgötadag på Vikbolandet

Idag och i morgon är det Östgötadagarna med en mängd olika aktiviteter i hela länet. Vi valde att ta personbilen och åka ut på Vikbolandet.

Första stoppet blev vid Svensksunds gård. Där var det lite marknad och jag kliade ett får på huvudet. Pälsen var riktigt fet och doften satt kvar en lång sund.


Sen stannade vi vid Häradshammars bygdegård. Där köpte jag en miniatyroljetavla av Ingrid Karlsson.
Lennart träffade på en arbetskamrat, Margareta Sahlin, från tiden på Anglands. Hon sålde jättefina glödritade träarbeten. Jag köpte en brosch och ett par örhängen.

Sen fortsatte färden till Dalmyragruvan.


Vi tittade på en ormgran på vägen ner till sjön, med dragflotte över till gruvan. Här är fint iordninggjort med grillplats, liksom en berättelse om gruvan. Ett tips för utflyktssugna.I solen var det härligt, men nere vid sjön var det kyligt, så det var skönt att komma åter till bilen och värma sig ett tag.


Färden gick vidare till Vånga gård. När vi precis parkerat bilen träffade jag en tidigare kollega, Anita Frankelius. Kul att prata en stund med henne och få höra hur hon har det.
Sen kurrade det i magen och då smakade det bra med grillad struts och fransk potatissallad. Solen värmde gott.Vi tittade runt på strutsar, kalkoner, kor och hästar.
Det var mycket folk på gården. Där var även försäljning av olika slag. Vi passade bl.a. på att köpa olika sorters mjöl från Orga kvarn.Vi åkte vidare till Östra Ny bygdegård, där vi tittade på vackra silverarbeten. Blev inga örhängen här, men siktar in mig på ett par hamrade till nästa besök.

Sista stoppet blev vid gamla lanthandeln i Å. Där förevigade Lennart en gammal televerkare vid en orange telefonkiosk.Här hålls det träffar för motorintresserad. Det är också kul med ett besök i den gamla lanthandel, som nu är som ett museum. Man kan få köpa kaffe med dopp här.


Efter det här var vi mätta på intryck och styrde kosan hemåt.

1 kommentar:

  1. Härlig sammanställning av Östgötadagarna med många fina bilder! Strutsar är ganska härliga fåglar dom är ena hejare på att springa fort och väldigt nyfikna!
    Ha nu en bra ny arbetsvecka önskar Anita

    SvaraRadera