Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

onsdag 24 augusti 2011

Dubrovnik - Gamla stan

En bit ifrån vårt hotell, Valamar Club, gick det var 10:e minut en lokalbuss in till Gamla Stan. Vi åkte några gånger. Gamla stan finns med på UNESCOs världsarvslista och är väl värd att besöka.
1967 var jag där förra gången. Det är många år sen, men som tur är, klarade sig Gamla stan i Dubrovnik från större skador under senaste kriget. Min minnesbild av stan stämde väldigt väl.


Här har vi tagit linbanan upp till berget ovanför Dubrovnik och får ett fågelperspektiv över gamla stan.
Ni ser att husen står tätt och de flesta gränder är väldigt smala.


Kommer man norrifrån, så är ingången den här porten. Här finns massor av turister och massor av turistfällor.
Många lyxkryssare går hit. Man har numera bestämt att endast 2 kryssare får lägga till samtidigt i den nya hamnen. Det är klokt, för stan kan inte svälja hur mycket folk som helst.

 

I skuggan av den här brunnen pustar många över värmen, liksom de fyller på sina vattenflaskor. Vattnet är helt ok att dricka i Dubrovnik och smakar dessutom bra. När det är så varmt som mellan 30 - 35 grader under dagarna, så är det viktigt att dricka mycket.


Det finns en del trappor och nivåskillnader. Den här leder upp till en kyrka. Gudrun stegade uppför, medan jag väntade sittande på ett trappsteg.

2 kommentarer:

  1. Dubrovnik verkar vara en fantastiskt vacker stad! Lite annorlunda mot Istrien där vi reste runt med husbilen, även om där också var fint och mysigt.

    SvaraRadera
  2. vi har ju fortfarande inte kommit ner till Dubrovnik när vi kört till Kroatien på somrarna tyvärr...fastnar strax ovanför Split soom längst ner. JAg var i Dubrovnik på 80talet och minns det som en fantastisk stad på alla sätt o vis. Kul att se lite bilder därifrån

    SvaraRadera