Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

måndag 11 juli 2011

Bakow till Wroclaw

Camping 23 i Bakow var en tvåstjärnig camping med hög service, faktiskt den hitintills bästa under resan. Fina omgivningar och tillgång till en badanläggning, dessutom en liten restaurang på området. När vi sen skulle betala kostade en natt bara 16 PLN, ca 40 kr. Det var det klart lägsta priset till det bästa boendet. Stjärnorna säger inte allt. Där turistströmmarna är stora kostar det mest. Men förstås, ändå klart lägre än den svenska nivån.


Den här vyn lämnade vi i morse och for mot Wroclaw. Vi startade med 20 grader varmt och mulet. Perfekt väder att sitta i bilen. Vi fortsatte väg 42 till Namyslow och sen v 451. Rätt snart var det vägarbete och vi dirigerades in på en liten väg, väl lappad. Inte kul, men vi fick se mycket vackra fält och lantgårdar till låg hastighet. Här kom det några regnstänk, men det blev inget av dem.


Väl inne i Wroclaw åkte vi till Olympiastadion och Camping nr 117. Jag lagade mat, som vi åt innan vi tog spårvagnen härifrån och åkte in till gamla stan. Biljetterna såldes här på campingen till priset av 2,40 PLN / person och enkel resa, ca 6 kr. Resan in tog 15 minuter och så var vi inne i den gamla fina staden. De centralaste delarna runt rådhuset är vackert restaurerade, förmodligen med hjälp av en del EU-pengar.


S:t Elisabetkyrkan ligger nära rådhustorget. Det är en stor och vacker gotisk kyrka. Jag finns i förgrunden, så ni kan förstå hur hög kyrkan är.


Här finns också många vackra borgarhus. Tyska påverkan syns klart.


Här slog vi oss ned vid en uteservering och firade barnbarnets fösta namnsdag - Ellinor. Det gjorde vi med en var sin tårtbit till kaffet.


Efter kaffepausen tog vi oss ut till Ostrów Tumski-ön, som omges av floden Odra. Här finns många kyrkor, bl.a. domkyrkan och museer.

Sen var det dags att vila benen på spårvagnen tillbaka till campingen.

I morgon tänker vi starta med att se Folkhallen - Hala Ludowa, som byggdes i början av 1900-talet och är ritad av arkitekten Max Berg. Hala Ludowa finns med på UNESCO´s världsarvslista.

Vi kommer sen att fortsätta vår resa mot Poznan.

2 kommentarer:

  1. Det finns verkligen mycket vackra hus och städer i Europa! Vi har kommit till Ljubljana nu, härligt att vara på väg och skönt att kunna njuta av lite värme!

    SvaraRadera
  2. Härligt att Ni firade barnbarnets fösta namnsdag med en tårtbit till kaffet! Idag är det min tur- Herman har namnsdag idag. Ha en fortsatt härlig resa! Kram till Er från Anita

    SvaraRadera