Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

fredag 1 juli 2011

Czestochowa - besök hos Jadwiga och Stacek

Vi startar dagens etapp på väg 12 mot Lodz. Det faller ett lätt duggregn och temperaturen är runt 15 grader. Vid Lask tar vi väg 483 söderöver. Fortfarande är det bara sandjord. Det odlas mycket grönsaker och frukt. Men vid en plats är de jättehögar av sand. Det är brytning av någonting, som transporterades på konvejers. Vi funderar på om det möjligtvis var brunkolbrytning.

Under senaste dagarna har vi sett få storkar och storkbon, men idag åkte vi över en liten flod och i anslutning till den var det lite sankare marker och inte långt därifrån träffade vi på detta exemplar.


Sen var det återigen slätt landskap med  stora gärden avbrutet av små tallskogar. Några mil innan Czestochowa blev det mer kuperat.

Vid 12-tiden närmade vi oss Czestochowa. Vi testade GPS'en och hittade till Jadwiga och hennes make Stacek. Det blev ett känslosamt möte. Senast jag träffade dem i Polen var 1967. Mycket har hänt sedan dess och vi hade en hel del att prata om. Det blev en blandning av svenska, tyska och engelska. När viljan finns kommer man långt. Vi fick en god sopplunch med jordgubbar som dessert och senare blev det kaffe och kaka.Vi hade en väldigt trevlig eftermiddag och timmarna försvann väldigt fort. Vid 17-tiden åkte vi till camping "Olenka" nr 76 i  Czestochowa. Campingen ligger på en höjd nära till Katedralen och den Svarta Madonnan.
Det är Polens största vallfärdsort för troende katoliker.

Efter att ha stationerat oss på campingen gick vi till kyrkan. På parkeringen fanns det ett 20-tal bussar och ett antal bilar. Det pågick gudstjänst, så vi ville inte störa utan tittade på andra utrymmen och tog även en del kort utanför.

Det hade slutat regna, men var fortfarande rätt svalt. Vi gick längs den långa avenyn från kyrkan.
På återvägen stannade vi och åt en god middag med grillad kycklingbröst som bas.


Efter den måltiden behövde vi en lång promenad. På återvägen tog jag ett foto på kyrkan från avenyn.På bägge sidor om vägen växer mängder av hortensior, som blommar för fullt nu. Det är mycket vackert.
Vi gick på nytt in i kyrkan. Nu pågick gudstjänst i det stora kyrkorummet, men många troende bad vid Svarta Madonnan. Jag böjde också knä där för att få ett foto av henne.


I kväll har jag pratat med mamma och berättat om vårt möte med Jadwiga och hennes man. Senare i kväll ringde sonen och honom ska vi träffa i morgon. Det blir spännande.

1 kommentar:

  1. Som vanligt börjar jag dagen med att följa Er på resan och titta på alla fina bilder. Vilket återseende efter 44 år, det är ju hela Petra´s livslängd, hon är ju född 1967.Kul att Du får träffa sonen, hälsa honom och jag hoppas Ni får en fin dag!
    Kram från mig till Er!

    SvaraRadera