Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

torsdag 10 november 2011

Naturskyddsföreningen och Hemgården

I går kväll var jag på ett mycket bra föredrag. Det var Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson, som var på Norrköpings Stadsbibliotek och pratade utifrån temat: "Ett hållbarare energisystem".


Dagens fossila energiförsörjning ställer till stora problem bl.a. i form av utsläpp av klimatpåverkande, försurande och giftiga ämnen från förbränning och produktion. Dessutom utsläpp från urangruvor och kärnkraftsanläggningar. Hur kan vi ställa om till ett hållbart energisystem byggt på förnybara bränslen och effektiva energikällor?
Svante förordade vindenergi och  vatten, samt att vi måste bli mer effektivtiva i hur vi kan använda den energi vi har. Han visade en bild på de styrmöjligheter regering och riksstad har. Se nedan.


Han återkom några gånger till att BNP, var ett föråldrat sätt att mäta tillväxt. Det måttet säger inget om att tillväxten är bra för moder jord eller ej. Våra nationalekonomer har för stor makt!
Det gäller också att jobba med våra värderingar och hur vi löser olika situationer. Att vi inte är låsta, utan att vi kan tänka nytt. Nedan är en bild på olika aktiviteter med olika energitillgång. Vad ger njutning och spar energi? Är det att shoppa till sin identitet?


Kvällen ägnade jag till att läsa ut boken om Ayla och Jondalar - "De målade grottornas land". Hela serien håller fortfarande. Böckerna tar upp många aktuella frågeställningar, men i stenålderstappning. Den här sista boken ger en bra avslutning på serien.

På fm gick jag en kortare promenad till Vasaparken och fotograferade den här fina rosknoppen.


Så gick jag iväg till Hemgården och SenU för sopplunch och musikunderhållning av musikklasserna från Navestad. De leddes under ledning av Carina Andersson- Hoatson.


De inledde med två afrikanska sånger och sen var det olika konstellationer av ungdomar som sjöng och spelade.


Här var det två skönsjungande ungdomar som ackompanjerades av den tredje, som också sjöng solo senare. Duktiga ungdomar som både kunde sjunga och spela olika instrument som piano, tvärflöjt, oboe och gitarr. Programmet var omväxlande och kul.


Barbro och Lotta var mitt bordssällskap tillsammans med några andra trevliga personer när vi åt och lyssnade på ungdomarna. Om du är pensionär och läser det här, så vänta inte utan anmäl dig till SenU - SeniorUniversitetet, så får du också vara  med på liknande tillställningar.

3 kommentarer:

 1. Helt otroligt att rosorna står i knopp i mitten av november!
  :-)

  SvaraRadera
 2. Vi är inga miljöaktivister på något sätt men p.g.a av att vi bor som vi bor måste vi alltid tänka på räcker solelen. Har vi vatten så det räcker osv. Alla skulle leva så ett halvt år ung. Bara för att få ett hum om hur mycket el och vatten vi gör av med i onödan. Mitt hatobjekt är stand-byera. De dra massor med ström utan att tillföra mycket i bekvämlighet.
  /Anna

  SvaraRadera
 3. Vi är inte heller så miljömedvetna som man borde vara, men jag tror på ett sätt att husbilen hjälper oss att få upp ögonen för energiförbrukning. En bil är förstås inte optimal på flera sätt, men när man lever i en husbil måste man tänka på hur mycket energi man förbrukar, vilket jag faktiskt gillar. Det känns på ett sätt "normalt" att resurserna liksom inte är oändliga. Plötsligt lär man sig att diska i lite vatten, diska snabbt och släcka onödiga lampor - sånt som man kanske struntat i hemma. Man inser verkligen att man till vardags förbrukar mycket mer än man behöver! Vi har solceller på taket, men planen är att också skaffa en vindkraftverk i framtiden, verkar som en smidig och bra lösning.

  SvaraRadera