Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

onsdag 2 mars 2011

Spira-föreläsning med Annika Torstensson, Fair Trade Center

På em kom Anita hit. Vi pratade, drack te och åt sallad innan vi gick till Vetekornet och lyssnade på en föreläsning i Spira-serien.  Annika Torstensson från Fair Trade Center var där och delade  med sig av sin kunskap under rubriken "Mobiltelefoner, krig och sopberg".


Annika är journalist och före detta redaktör för tredje världens nyhetsbyrå IPS. Hon har arbetat på Fair Trade Center sedan 2007.

Vi använder mer och mer IT, mobiltelefoner, bärbara PC och mp3-spelare. Bakom tillverkningen ligger en mängd problem, som dåliga arbetsvillkor och miljöförstöring. Varje år slängs upp till 50 miljoner ton elektroniskt avfall, e-avfall, i världen. Det räcker till att fylla en miljon lastbilar.

Bara en fjärdedel av de elektronikprylar som EU:s medborgare slänger samlas in och tas om hand på rätt sätt. Sverige samlar in mest, men även här hamnar många mindre produkter i soptunnan och många behåller sina gamla mobiler i stället för att lämna dem till återvinning. Elprylar försvinner också från avfallsstationer och riskerar hamna i utvecklingsländerna, trots att sådan handel är förbjuden.

Vad vi som konsumenter bl.a. kan göra för ett grönare IT är att kräva
  • design - produkter som är lätta att återvinna och innehåller mer återvunna metaller
  • gruvdrift - mer miljövänlig
  • produktion - fasa ut de flesta giftiga ämnena
  • användning - produkter som håller längre och kan uppgraderas istället för att kastas bort
  • e-avfall - företag bör skapa fungerande system för att ta tillbaka uttjänta produkter, även i länder där lagarna inte kräver det.
Det viktiga är förstås att själva också leva efter ovanstående punkter.
Det var en bra föreläsning, som gav många tankar om mitt eget bruk av elektronik.

1 kommentar:

  1. Visst blir det en himla massa elektronikskrot! Synd att det inte är mer återvinningsbart...

    SvaraRadera