Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

söndag 5 juni 2011

Vaknade av fågelkvitter vid Sidsjön

En skön natts sömn, som bröts av fågelkvitter på morgonsidan. Tyvärr är vi inte hemma på så många fågelsånger, men en hel fågelkonsert var det.

Solen sken på bilen och värmde den. I natt var det bara +4 grader ute, men inne hade vi det gott. Efter frukosten åkte vi till Frida på Tingsta äldreboende. Vi lånade hennes badrum och duschade. Det är skönt att slippa vårt trånga badrum när vi kan. Sen blev det en kaffestund innan vi tog en promenad i Kvissleby med Frida i rullstolen. Det blåste mindre idag, solen värmer, men vinden är kall. Åter uppe satt vi i solen på den gemensamma balkongen.

På em är de så åter dags att skiljas för den här gången. Vår återresa mot Norrköping började. Vi har bestämt oss för att undvika E4 och ta småvägar nedåt. Vi tog gamla riksvägen genom Baggböle (undrar om uttrycket baggböleri kommer härifrån?), Ortsjön, Åsnorrbodarna. Här hittade vi en bra plats för ett lunchuppehåll. Det blir stekt lax till färskpotatis och youghurtsås och grönsaker. Vi satt ute i solen och åt, men jeansjackan kom på för att hålla blåsten stången.

Resan gick vidare genom Bergsjö, Vattlång, Ilsbo, Edsta och många andra orter till Näsviken. Här gick vi utefter Tamms kanal och en naturstig. Slussarna har nog inte använts på många år.Vi såg en simmande utter, men den stannade inte, så vi hann få med den i kameran.

Därifrån gick vägen förbi många stora Hälsingegårdar. Här var det inte de rena skrytbyggena, men ofta var bostadshus och lagård/loge sammanbyggda i vinkel.

Vägen slingrade vidare och vid en vacker sjö på väg till Näcksjö tog vi kaffepaus. Sen blev det Enånger och gamla riksvägen förbi Lindefallet och ner till Kungsgården och slutmålet för dagen blev Stråtjära. Här parkerade på en liten trevlig camping vid sjön Bergviken.
Vi tog en promenad innan vi grillade vid strandkanten. Det blev en skön kväll med en vacker solnedgång.


3 kommentarer:

  1. vad skönt för Frida att få komma ut på promenad i deta veckra väder, det är ju just nu som det nästan är som vackrast.
    O vad är baggböleri? Får väl använda google som till allt annat jag inte vet vad det är ;-)

    SvaraRadera
  2. Med baggböleri menas att man olovligen avverkar kronoskog eller att använder sig av tvivelaktiga affärsmetoder för att köpa skogsfastighet eller timmer’, medan det kan användas mer generellt som ‘tvivelaktiga affärsmetoder i allmänhet’

    SvaraRadera