Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

måndag 23 maj 2011

Helg i Vånga

I lördags tog vi husbilen via Kimstad och de nyanlagda fågelsjöarna på Grensholmens mark till Älgdalen.
Vi ställde husbilen i ett vägkors. Jag hade förstås kollat med Gunnel, som har gården, och fått ok.
Det var soligt men blåsigt, så husbilen fick stå i några olika lägen för att skydda för vinden. Vi var hela tiden noga med att traktorer och andra fordon skulle kunna komma fram.


Det här är marker som jag besökte mycket som barn. Gärden har lagts igen, skogen har växt och på andra ställen har det huggits ur eller bort. Det var ändå spännande att se om jag kom ihåg en del stigar. Vi gick i små etapper och sen åter till husbilen för att vila. Nu är det liljekonvaljtider, men den fanns också en hel del andra blommor, som blev fotograferade.

Liljekonvalj

Första utflykten var ner mot sjön Denseln. Jag ville återupptäcka Suggebo Skans, en gammal försvarsanläggning. Det är minst 30 år sen jag var där senast. Vi hittade den inte vid första försöket, men väl en fin utsikt från en annan höjd.


Vi gick åter till bilen och fikade i solen. Sen tog vi en annan väg ner mot Denseln och badklipporna. Hittade då den här gamla luftiga ekan. Vassen har brett ut sig, så det är inte så inbjudande som tidigare.

Åter mot bilen och nu var det dags för lunch. Det blev rökt kalkon och spagettisallad med olika grönsaker till. Det smakade riktigt bra i solskenet. Vi vilade och läste en stund, samt löste korsord.

Så tog vi sats och gick förbi Älgdalen och bort till ett ställe där det förr växte mycket bullerblomster eller daldockor. Det fanns ett fåtal, mot det hav av blommor som jag mindes. Marken betas förstås, men också kan väl dränering och andra miljöfaktorer påverka mängden. En fin hage var det i alla fall.


Vi stannade och pratade med Anders och klappade om hunden, innan vi fortsatte ner till bilen. Nu var det färdig promenerat för mig. Trodde jag. Men i skymningen gick vi ett varv och tittade på hjortar, tranor, ett rådjur och en räv. Spännande! Tyvärr hade jag inget stativ med, så det blev suddiga kort. Så var det läggdags.

Vi sov gott och vaknade till solsken, men fortfarande blåsigt. Efter frukost bestämde vi oss för att göra ett nytt försök att hitta Suggebo Skans. Den här gången lyckades vi.


En kopp kaffe med dopp, innan vi gick till Skogtorpa. Jag hade lite bekymmer att hitta stigen, men så småningom gick det bra. En vacker promenad dit. Härligt gles skog, som solen sipprade ner igenom.Här har tidigare legat flera hus men nu är det bara murar som påminner om det som varit. Vi gick fram till Skogtorpa, men nu fanns bara en brädhög kvar av huset. Det tar inte många år för ett hus att brytas ned, sen taket blivit skadat. Ett nyare uthus står kvar.


Vi tog en äpple-paus och vilade benen innan vi gick tillbaka. Det växte gräslök på ett ställe, så jag försåg mig med en knippa starkt doftande.

Åter vid husbilen var det dags för lunch. Nu blev det stekt choritzo och potatis med en massa grönsaker till. Åter tid för en bok. Jag har läst "Casanovas kvinna" av Åsa Hellberg under helgen. Den beskriver en sann historia om sexmissbruk. Självutlämnande, men mycket läsvärd.

Senare kom Gunnel och Anders med en kaffekorg, som vi intog på en solig lugn plats. Gunnels bröd smakar alltid bra, men så här med blommor och grönt omkring sig, smakade det ännu bättre.


Kärringtand

Vi skiljdes åt och jag plockade en plastkasse full med nässlor. Jag hade förstås plasthandskar på mig, så de inte skulle brännas. Åter vid husbilen sköljde och kokade jag dem. Därpå blev de finhackade och ner i två pytsar.

Vi bestämde oss för att vara kvar tills i dag måndag. Det blev några regnskurar under natten, men vi sov gott ändå. På morgonen plockade vi en bukett liljekonvaljer och så for vi med dem till mamma Asta i Skärblacka.

Väl hemma igen har dagen gått åt till att handla och skriva en del mail.
Nässelsoppa och hårdkokta ägg blev vår lunch tillsammans med en surdegssmörgås. I kväll har jag lagt in och redigerat en massa kort.

1 kommentar:

  1. Ser ut som ni hade en härlig helg.

    Kram Anna

    SvaraRadera