Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

måndag 16 maj 2011

Öland

Lena hade sett i lokaltidningen att Våradonis (Adonis vernalis), skulle blomma nu på Öland. Vi bestämde att utmana varningen om regn och fara ner till Öland.

Vi for iväg tillsammans. Björn körde den vackra kustvägen och det blev en del stopp och fotograferingar.


Här har vi åkt söderut på Öland och stannar till vid ett bruk, där man tidigare bröt alunskiffer.  Här smakade det bra med kaffe och dopp i solen.

Så småningom kom vi till Mörbylilla, ett av de tio ställen där Våradonisen växer vilt (kallas även arontorpsros). Det är en ranunkelväxt. Väldigt vackert växte den i en strandhage tillsammans med gullvivor och gula sippor och så förstås en del maskrosor.


Här njöt vi länge även om vinden var kall.


I hagen gick också ett gäng nyfikna kvigor. Men de höll sig, som tur var, lite för sig själva.


Vi fortsatt ner till Ottenby och dess naturrum. Härifrån såg vi med hjälp av kikare, två sälar som låg och solade på ett skär.
På återvägen upp mot Färjestaden åkte vi förbi fyra Storkar. Det blev att vända bilen och köra tillbaka. Jag hade fel objektiv på kameran, men ni kan se dem, om än dåligt. Det blev snabbt många bilar som stannade. Jag har inte sett storkar på Öland tidigare.


Resan fortsatte och nu var det orkidéer som var i fokus. Vi hittade massor av S:t Pers Nycklar.


Jag kan ju inte vara på Öland utan att fota en väderkvarn, så här kommer en sådan.En underbar solig dag med mycket upplevelser, men inget regn. Vid 17-tiden var vi åter i Timmernabben. Lena bjöd på god middag, innan vi gjorde som luffarna - tackade och gick.

På vägen åter mot Norrköping undvek vi E22 och tog småvägar till Ankarsrum, där vi stannade för natten. Vi stod på parkeringen till badplatsen. Det var en lugn och skön natt. Det kom en regnskur under natten.

På förmiddagen idag fortsatte vi småvägar till Gamleby, där vi körde ut på E22 för att hinna hem i tid för lunch och lite vila för Lennart, innan det var dags för ett nytt arbetspass.

6 kommentarer:

 1. Fina vårbilder! Jag har inte varit på Öland sedan jag var 10, så det får kanske bli vid tillfälle igen... ;)

  SvaraRadera
 2. Öland är otrolig vackert. Vi har varit fastboende där i nästan 20 år.Så nog längtar vi tillbaka dit.

  SvaraRadera
 3. Så vackert det är på Öland, det påminner mycket om Gotland. Ännu har vi inte varit ute på Hoburgen för att titta på våradonisen, men det kommer väl. Det skulle ju vara synd att inte ha en bild av 2011 års upplaga av den fina blomman ;)

  /Ingrid

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder! Öland är så fint, Anders storasyster bor där, så vi har varit där en hel del.
  Häftigt med storkarna!
  :-)

  SvaraRadera
 5. Öland är så vackert och kan erbjuda en massa naturupplevelser. Vi återkommer gärna hit ett par gånger om året.

  SvaraRadera