Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

söndag 29 maj 2011

Vånga och fornborg

I natt har det regnat i omgångar, men  på morgonen kom solen fram mellan molnen. Vi har haft +10 grader som lägst i natt.
Tanken var att vi skulle göra en rundtur med mamma på småvägar i Vånga, men hon hade värk orkade inte. Hon ville heller inte ha något besök, så vi bestämde oss för att göra turen på egen hand.

Från Doversund åkte vi till Doverstorp och in mot Björkö vävstuga. De hade stängt och det var väl tur för plånboken, så vi fortsatte förbi mot Ruda.


Därifrån åkte vi mot Stjärntorp, Torp och Vånga kyrka. Vi körde vidare mot Tolskepp och Olskeppetorp. Här blev det fikapaus. Under kriget var mamma kocka åt skogshuggare i en barack i de här trakterna. Med vår stora bil kom vi inte fram dit.
Vi fortsatte sen till Gettorp och Klasbacken, där vi svängde höger och följde Vångadalen mot Rödja-gårdarna och sen mot Grensholmen.
Målet nu var parkeringen på vägen upp mot Tångsta. Vi parkerade och sen var det dags för lunch. Det blev kokt lax med färskpotatis och kryddad yoghurtsås samt grönsaker. Mätta och belåtna gick vi sen över vägen mot Naturreservatet och Tångsta fornborg från järnåldern.


Det var många stenar, som låg som i rösen och däremellan massor med ormbunkar. Vi gick igenom borgen och fick en vidunderlig utsikt över Roxen.


Härifrån vandrade vi till Henriksborg, som ligger på andra sidan viken till Norsholms gård.
Henriksborg uppfördes av biskop Henrik Tidemanson  under andra delen av 1400-talet. Henriksborg förstördes vid en brand, troligen 1495.


Vi gick tillbaka samma väg vi kom. Väl vid bilen igen smakade det bra med kaffe och glass. Vi fortsatte så grusvägen förbi Tångsta till kraftstatioen vid Kimstad. Sista biten blev det asfalterad väg förbi Löfstad slott till Norrköping. En trevlig utflykt, där jag återupptäckte en del platser jag var på som barn.

Vår resrutt

3 kommentarer:

 1. Trevlig tur - visst är det vackert i trakterna kring Vånga.
  Brukar också ta mig en tur till Henriksborg och Tångsta fornborg - minst en gång om året i alla fall...
  Bra med kartorna med era resrutter - hur gör du dem?
  Hälsningar / Anki i Granmyra

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Jag råkade få se din överskrift Vånga (på Ingrids bloggsida "Livet efter 70") och blev nyfiken.
  Jag har en syster i Villands Vånga, som har B&B och kiosk där.
  Själv är jag boende i Dalarna. Just nu är jag avis på alla som har en husbil. Skulle tycka att det vore jättekul att kuska runt med gubben och hundarna i en sån. Drömma kan man ju alltid ;-).
  Ha det fortsatt trevligt på era tripper!
  Kicki

  SvaraRadera
 3. Härligt att åka runt i minnenas "kvarter" :-)

  SvaraRadera