Dettan

Dettan
På äventyr med Dettan

måndag 9 maj 2011

Vaknade till fågelkvitter

På söndagsmorgonen vaknade vi av skönsjungande fåglar. Inga skränande måsar, utan småfåglar. Vi är inte så hemma på de olika fågellätena, men talgoxe och gök kunde vi urskilja. Åt en god frukost innan vi tog en promenad åt andra hållet.
Då upptäckte vi en nedlagd järnvägsbank, som numera fungerar som gång- och cykelväg. Tidigare gick det ett stickspår till Fallingeberg från Birkekärr. De tog sand här och transporterade för underhåll utefter Vikbolandsbanan. Banan las ner någon gång i början av 1960-talet. Fyndigt att de behållt banken, som en gång och cykelväg. Från Fallingeberg kan man ta sig till Birkekärr och Gusum.


Lite längre fram på den här vägen finns ett naturreservat. Dit gick vi och vände. Ett härligt promenadväder med sol och lite vind. Vitsippor och gullvivor blommar för fullt och strax är det dags för hundkexen och ormbunkarna.


En skir gulgrön grönska. De ormbunkar som var tidigast här, är nu brunsvedda av frosten.
Åter vid husbilen tog vi kaffe i solskenet innan vi fortsatte köra norrut mot Gusum och sedan en liten väg till Ringarum. Därifrån en liten väg till Fillingarum och Söderköping. Där stannade vi till för att sträcka på benen. Det var marknad i stan. Mycket kravs och vi saknade lokala försäljare. Vi handlade plastpåsar och så var vi nöjda. På återvägen till husbilen passerade vi en syrenhäck, som börjat blomma.


Vi ville inte trängas med alla sommarstugeägare från Stockholmstrakten, som ska hem via E22:an. Vi tog istället vägen mot Linköping, men svängde av mot Norsholm och sedan mot Grensholmen. Där tittade vi på ytterligare en fågelsjö, som tidigare var utdikad hagmark. Här var bland andra änder, kanadagäss, sothöns.
Vi svängde av upp mot Trälsäter och stannade senare till hos Gunnel och Anders och fikade i deras trädgård.


En vy mot den gamla smedjan.

På hemvägen stannade jag till och tog kort på de knoppande liljekonvaljerna. I år är de utslagna till Astas födelsedag.


Här är kartan på vår färdväg.

1 kommentar:

  1. En av de få gånger jag har "hemlängtan" till Sverige är när jag ser syrener. Jag riktigt känner den underbara doften när jag ser ditt foto på syrenen.
    /Anna

    SvaraRadera